onsdag 17 oktober 2012

KRAA RÖJER I MINNESOTA//PRESSMEDDELANDE


Stockholm/ Härnösand 16.10.2012
Svenska Kraa röjer i Minnesota!

Äntligen är det dags för Amerikanerna att få bli frälsta och förälskade i fenomenet Kraa! Under månadsskiftet oktober-november åker Kraa på en tre veckor lång turné till Minnesota.
Spelningar på allt från Roller Derbymatcher, kulturhus och mentalsjukhus är inplanerade under turnén.
Under sommaren 2010 inleddes ett samarbete med ”Nordic Arts Alliance” i Minnesota, USA, en organisation som arbetar med att sprida nordisk musik i USA. Kontakten under dessa två år har varit intensiv genom ett idogt mejlande av bilder, musik, filmer, tankar, konst och samtal. Efter två år av samarbete kommer Kraa göra samma resa som så många svenskar gjorde för ett sekel sedan- resan till Minnesota.

Genom mötet som sker mellan amerikansk kultur och skandinaviska rötter vill Kraa utforska vad som är "typiskt svensk" och vad en efterlängtad schablon mot ett land på andra sidan havet kan skapa för kultur. För att citera Jill Johnson, VD på Nordic Art Alliance: "Jag känner mig uppfostrad till att vara svensk."
På scen är de 36 relationer och det blir som oftast genreotroget, extremarrangerat och helt fritt. Hjältelåtar, lovesongs, pop, punk och kontrapunkt. Kraa tappar, hittar, släpper kontrollen.Elektroniska moln tynger, skrik och ljuva spädsånger regnar över Ångermanländska pansarfiolerna. Eftersom går de lös, spelar för högt och blir för andfådda för att sjunga rent.

Kraa är en snart åttaårig rörelse, ett distansförhållande med Europa som spelplan. De sex medlemmarna har vuxit upp tillsammans och vid sidan av, flyttat jämsides och ikapp, gemensamma ursprunget har de i Ångermanländska Härnösand

Den oerhörda distansen i tid och rum mellan Skandinavien och de amerikaner som lever Minnesota idag verkar inte ha tillintetgjort den nordiska identiteten hos dessa människor. Kraas mål är att skapa ett möte mellan modern skandinavisk musikkultur och kulturellt nordiskt förbunden publik i USA. Vad är egentligen skandinavisk kultur och vad händer när svenska musiker möter amerikaner med rötter i Skandinavien?


Turnén pågår mellan 23/10- 12/11 2012
Inga kommentarer: